VAIPPOJA HELPOSTI KIRRÄTYSMATERIAALISTA!

Vaippoja voi tehdä monesta jo kotoa löytyvästä materiaalista vanhaa hyödyntäen. Tämä tulee sekä hyvin halvaksi että ympäristöystävälliseksi, kun tuotteiden elinkaari pitenee. Huolellisesti ommeltuna vanhoja materiaaleja voi käyttää vielä vuosia vaippakäytössä.

Pääsääntöisesti vaipan voi tehdä ihan mistä hyvänsä imevästä kankaasta. Imuosaksi sopii melkein mikä vain tarpeeksi suuri (luonnonkuituinen) kappale. Vanhat pyyhkeet, paidat yms. voi vallan mainiosti kierrättää vaippamateriaaleiksi. Vaipat voi päällystää kauniilla kankaalla jolloin alkuperäisenä materiaalin mahdollinen ruma ulkonäkö ei haittaa.

  • T-paidoista/trikoopaidoista (kulahtaneet T-paidat, mainospaidat yms.) voi ommella pötkövaippoja tai Happy Nappyjen tyyppisiä vaippoja.
  • Collegepaidoista/tilkuista voi tehdä esim. sisätäyttövaippoja.
  • Vanhat froteepyyhkeet ovat imutehonsa huipussa ja niistä voi erityisesti ommella joko taittovaippoja tai pötköjä.
  • Myös pellavapyyhkeet ovat erinomaisia, pellava imee hyvin kosteutta. Jos pellava on karkeaa, sen voi piilottaa jonkin pehmeän materiaalin sisään.
  • Flanellilakanat ovat loistavaa vaippamateriaalia niin taittovaipoiksi kuin muotoonommelluiksi vaipoiksi.
  • Myös tavallisista puuvillalakanoista voi ommella esim. pieniä taittovaippoja (puhkikuluneissa lakanoissa kulumiskohdan saa näin piiloon) lisäimuiksi tai harjoitushousutyyppiseksi pieneksi imuksi, vaikka varsinaisessa vaippakäytössä eivät yksistään riitä. Ovat ohuita ja kuivuvat nopeasti. Lakanakangasta voi käyttää myös pehmeänä sisäkankaana vaipoissa.
  • Joustofroteelakanat (myös äitiyspakkauksen pyyhe on joustofroteeta) saavat ihan uuden elämän vaippoina. Joustofrotee pysyy pesusta pesuun pehmeänä toisin kuin joustamaton kaverinsa, mikä usein kovettuu.
  • Vanha intianpuuvillainen sohvanpäällisemme sai puhkikuluttuaan uuden tulemisen vaippoina. Uutena kangas lähes hylki vettä, mutta useiden pesujen jälkeen (valkoinen sohva oli kahden aikuisen taloudessakin liian riskialtis ja päällinen kävi usein pesukoneessa) se on muuttunut salamannopeasti ja paljon imeväksi.
  • Fleecepusakoista/kaulaliinoista/peitteistä voi tehdä kuorivaippoja tai kuivaliinoja
  • Vanuttuneista/pesussa kutistuneista villapaidoista voi tehdä villahousuja leikkaamalla paidasta etu- ja takakappaleen sekä pienet lahkeet ja ompelemalla nämä yhteen. Lanoliinikylvetyksen jälkeen ovat valmiita käyttöön.
  • Muista ompeluksista jääneet luonnonkuituiset tilkut voi myös hyödyntää lisäimuiksi tai pötkövaipoiksi tai äidille liivinsuojiksi tai siteiksi/pikkuhousunsuojiksi. Ja taas rahaa säästyy ja jätekasa kaatopaikalla pienenee ja äidin olo on mukavampi, kun ei ole hiostavia muovisiteitä. :)

 

Vaippojen säilytys ennen pesua


Pissaiset vaipat voi säilyttää ilmavasti vaikkapa pyykkikorissa sellaisenaan, joko muovisessa tai metallisessa. Vaipat voi säilyttää myös muun pyykin joukossa. Liottamista vedessä ei tarvita. Jos kuitenkin haluat liottaa vaippoja pesua odottamassa, on vesi syytä vaihtaa päivittäin. Pyykkikoriin voi halutessaan laittaa tipan tai pari eteeristä öljyä (esim. teepuu tai eukalyptus). Näillä on luonnostaan antibakteerinen vaikutus ja hillitsevät bakteerien kasvua jonkin verran.

Vaipat kannattaa säilyttää mahdollisimman ilmavasti. Märät vaipat voi jättää pyykkikorin laidalle kuivahtamaan. Kosteana myttynä vaipat alkavat helposti haista.

Kakkavaipat huuhdellaan puhtaaksi ja tarvittaessa käytetään sappisaippuaa sitkeimpiin tahroihin. Huom! Fleece ja saippua eivät sovi yhteen! Saippua kerääntyy fleecen pintaan ja heikentää imukykyä.

Poista täyttövaipoista täyte ennen pyykkikoriin laittoa ja sulje tarravaippojen tarrat vastakappaleisiinsa. Kun on aika siirtää vaipat pesuun, niille ei tarvitse enää tehdä mitään.

Kaikkein helpoimmalla vaipat siirtää pyykkikorista pesuun pesupussin avulla. Hanki tarpeeksi iso pesupussi, laita käytetyt vaipat sinne ja kun on aika pestä pyykkiä, yksinkertaisesti vain nostat pyykkipussin koneeseen. Vaippoihin ei tarvitse näin tässä vaiheessa koskea lainkaan käsin. Älä sulje pussia, jotta vaipat pääsevät sieltä ulos ja peseytyvät paremmin, kun ovat koneessa vapaasti.

 

Pesu: tahrat, pesuaineet, lämpötila

Tahrojen käsittely

Tahrat esipestään / huuhdellaan heti tuoreeltaan ja tarvittaessa käytetään sappisaippuaa. Älä kuitenkaan käytä sappisaippuaa vaippoihin, joissa on kosteutta läpäisevänä pintakerroksena (=kuivaliinana) käytetty fleeceä, koska saippua tukkii fleecen huokoset jolloin pissi ei pääse läpi vaipan imukerroksiin.

 

  • Vinkki tahrojenkäsittelyyn: aurinko! Auringon UV-säteily poistaa hyvin tehokkaasti monenlaisia sitkeitä tahroja, mitkä ei millään pesuaineella lähde pois. Virittele tahraiset vaatteet auringonvaloon ja odota, kohta ei tahraa enää näy. Kevättalven aurinko valkoista hankea vasten on kaikista tehokkainta aurinkoa.

 

 

  • Vinkki tahrojenkäsittelyyn: Jos vaippa kestää keiton, pesupulverivedessä kattilassa keittäminen on melkoinen tahrojen surma.

 


Pesuaine
Pesuaineen tulee sisältää mahdollisimman vähän saippuaa, etenkin jos vaipoissa on fleece-pinta. Valkaisuaine puolestaan saattaa pilata kosteussulun ja zeoliittiakaan ei suositella, sillä se kerääntyy vaippoihin ja saattaa aiheuttaa allergiaa sekä heikentää vaipan imukykyä. Jauhemainen pesuaine jää nestemäistä helpommin pölynä vaippoihin ja saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Toisaalta nestemäinen pesuaine saattaa kovettaa kosteussulkukangasta. Pesuainetta voi annostella paketin ohjeistusta vähemmän, eikä konetta kannata sulloa liian täyteen.

Hyväksi havaittuja pesuaineita ovat mm. Daily Sensitive (jauhe), Minirisk Color (jauhe), LV (jauhe), Erisan (neste), Result ja Elokuu.

 


Pesulämpötila
Normaalisti 60 asteen pesu riittää pesemään vaipat puhtaiksi. 90 asteen pesua ei tarvita muuta kuin jos lapsella on esim. jokin infektio vaippa-alueella


Huuhteluaine
Huuhteluaine heikentää vaippojen imukykyä, joten unohda koko juttu! Sen sijaan viimeiseen huuhteluveteen voi lisätä tilkan etikkaa tai pari tippaa teepuuöljyä.

  • Muista laittaa vaippojen tarrat kiinni pesussa!

 

 


Kuivaus

ohuet lisäimut ja vaipat kannattaa kuivata narulla energian säästämiseksi. Paksummat (aio-)vaipat sen sijaan voi kuivata kuivausrummussa. Rumpu myös auttaa pitämään vaipat pehmoisina, mutta vastaavasti kuluttaa vaippoja nopeammin kuin narukuivaus.